tirsdag 18. juni 2013

De kan ha lyspærer nå, for nå er det ikke gamledager lenger...

Alle barna som er født det samme året som oss og som
går i barnehager var på Gruetunet i dag.
Vi lekte inne i barnehagen vår, som er rød da vi kom i barnehagen i dag. Så sa de voksne at det var ryddetid for Rompetrollen. Vi skulle på tur til Gruetunet. For der skulle vi grille pølser,spise, drikke og og være inni de gamle husene og i det store tårnet. Vi var også inni det store huset som de driver å bygger på, det skal bli en låve.
Spennende med gamle hus
Det var en mann som heter Birger der, han jobbet på Gruetunet, som er et museum. Det var litt urettferdig for Birger fikk lov til å være inne i de gamle husene mest – vi var bare litt der. Men han jobber der da... Og han vet alt om de gamle husene og om gamledager og sånn.

Det var ikke støm i gamle dager - de hadde ikke TV en gang!
Gruetunet museum er et sted der det er noen hus der som noen bodde i gamledager.  Da hadde de ikke lyspærer, og ikke TV og  ikke steikovn, de brukte peisen. Og ikke hadde de strøm heller. De juksa faktisk inni de gamle husene da for det var en lyspære der. Men det er fordi det ikke er gamledager lenger.Så det går bra. 

De jukset litt da, for de hadde lyspære der
- det var det ikke i gamledager
Det er slike gamle hus der fordi de var ifra gamledager og da er det slik gammelt ting der. De bor ikke der nå, for nå er de døde. Men ikke alle som var i gamle dager er døde – bestemora mi er i fra gamledager og hun lever...(sier en av rompetrollene som forteller om dagen på Gruetunet)

Her driver han mannen og syr...tror vi...-
Inni huset så vi på  noe som kunne være en symaskin, eller noe til å stikke med. Birger viste oss hvordan det virket – så han begynte å sy… sy sy.. sy.. Også brukte han kniven sin til å sy med, men så satte den seg fast. Det var rart, at det går ann å sy fast en kniv?!

Her viser Birger fram en sånn som man kan finne ut
hvor tunge ting er med, med sånne merker og slik
Utpå trappa foran det gamle huset så vi på en seng, oppi den lå en slik rund greie på og håndtak og krok på – noen trodde det var en sånn banker eller en slags hammer, men det var det ikke. Siden det var krok kunne det jo være en fiskestang, men det var det heller ikke. Det var en slik en som de fant ut hvor tungt ting var. Birger hadde med seg en bøtte og den var fire sånne merker tung.

Her er en annen gammel ting, en slik banker..
Forresten så var det mange, mange mange mygg der – kanskje tusen… eller 40.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar