torsdag 23. juni 2011

Også fikk vi sånn der seljefløyte...

....men det har dere sikkert merket, dere som er mammaer og pappaer til barnehagens rompetroll.

Vi fikk seljefløyter vi, laget av rogn.
Og de holdt vi konsert for de voksne med.

2006 årgangen har vært på busstur til skogmuseet idag. Sammen med de andre 2006 barna i Grue kommune. Og hvilken gjeng vi er på Tjura. De voksne sier de synes vi er SÅÅÅ herlige å være på tur med. Vi oppfører oss fint både på bussen og ellers, og hører godt etter når det blir gitt beskjeder. De voksne er såå stolte av oss altså! Også har vi det skikkelig moro sammen også, og vi gleder oss fælt til vi skal bli seniorer til høsten. "Er dere voksne helt sikre på at vi ikke kan leke med seniorlegoen vi har i barnehagen i morgen? Vi er jo nesten seniorer jo..."

Kart fasinerer oss, og vi liker å ha oversikt... bare vi blir enige om hvor vi er.
Vi skal iallefall tilbake hit og leke i tårnhuset etterpå.
 Men tilbake til turen, første post på programet var å lete etter bunndyr og kanskje lære litt også. Rompetroll kunne vi iallefall navnet på. Vi brukte sånne store kaffesiler som håv og var i en liten dam å hentet løv og gjøsse fra bunnen.

Her er vi å henter blader, gjøsse og bunndyr i dammen.

Så hadde vi det oppi sånne hvite bokser med vann oppi.
Der kunne vi fiske små dyr opp med pinsetten og legge de under en lupe
og titte på dem. Spennende. Vi så bla en bille som skal bli en øyenstikker.

Og midt oppi all letingen etter bunndyr ble vi litt forstyrret av et ekorn som kom løpende. Det var nok skikkelig sultent, for det løp bort til treet der sekkene våre var og begynte å snuse på de..."Hmm, lurer på om det er noe mat i disse sekkene jeg?"


"Hva med denne, tror du eieren av denne har noe godt oppi?"

"Eller her kanskje...?"

Men det ble litt skremt og hoppet og spratt videre, vi så det flere ganger etterpå også foresten, så det var skikkelig nysgjerrig altså. Og de som jobber på museet kunne fortelle at disse ekornene var nesten tamme.

Etter bunndyr og ekorn lærte vi om gamle fangstmetoder, slik de fanget dyr for over hundre år siden. DET er lenge siden det. Her ser vi på en tiurfelle.Han mannen som jobber her kunne fortelle oss at Tiuren er veldig lat. Og fordi den er så tung så gidder den ikke å fly hvis den ikke må. Derfor kunne de lage sånn tiurfelle på bakken. Da gikk tiuren og spiste, snublet i en liten pinne og fikk en stor stokk i hodet. Tiuren er foresten veldig glad i blåbær, så det var særlig i blåbærskogen de laget sånne feller i gamle dager. Han fortalte oss om et annet dyr som er veldig glad i blåbær også, et som de kaller skogen konge. Om vi viste hvilket dyr det var? EN bjørn kanskje?? Den liker jo blåbær....eller en tiger kanskje, dem er jo både stor og skummel. Men det var elgen han mente, og det viste vi jo bare vi fikk tenkt oss om, at den er skogens konge.
Så spurte han oss om noen av oss hadde katt, og det var det flere som hadde. Og da lurte han på om vi viste om et dyr i skogen som lignet på katten  med som var mye større. Igjen prøvde vi oss med bjørnen, men nei det var det ikke gitt, ikke en gang de små søte bjørneungene lignet på katten men det gjorde gaupe. Også viste han oss hvordan de fanget gauper i gamledager. Skikkelig spennende var det!

Så var det tid for å spise matpakka si og det smakte gått med mat. Før vi igjen var klare for nye aktiviteter. Det var da vi fikk seljefløytene og holdt konsert.


Igjen en titt på kartet

Så var det masse tid til lek og moro,  helt til vi skulle kjøre buss hjem igjen faktisk. Og alle var med, noen var mor og noen var far og noen de var lillesøster, selv om de var gutter. Og så byttet de på å kjøre bilen, som helt sikkert har høl i eksospotta, slik som den buret, børnet og gnaulet!

Hinderløype var det der...

Og en skikkelig kul bil, den er litt "vår" den nå...
På bussturen hjem sa vi ikke så mye, fordi vi syntes det var bare herlig å kunne sitte helt stille og se på Flåklypa Garnd Prix på video og slappe av i hele kroppen....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar