onsdag 3. april 2013

Lukk øynene og vær helt helt stille....

Gråbeinskogen er full av lyd! Det uler i "sirener", freser i "vannslanger", synges om Kaptein Sortebill, det fnises og les. De voksne står midt i all lyden og koser seg, følger med på ungenes lek og lytter til fuglekviteret og noen svaner som gakker forbi oppi lufta. "Hmm..." tenker en av dem, "dette må jo ungene få ta del i også", men venter litt for å ikke avbryte den gode leken. Etter hvert dør leken litt ut, og den voksne griper muligheten som byr seg.

"Hei, kom og sett dere her på sjørøverskuta (les mosegrodd stein), så skal vi gjøre noe rart!" Ungene kommer løpende, med tusen spørsmål på en gang.... "Hva skal vi nå, hvorfor det, hva skjer a??" De voksne setter seg sammen med barna og en av dem sier: "Lukk øynene og vær helt helt stille."

"Vær helt stille leeenge.... kan dere høre noe?" spør den voksne.

Det kvitrer fra en kjøttmeis borti skogen og det suser litt stille oppi tretoppene noe mer rekker vi ikke å høre før vi hører: "Å JA! JEG HØRER EN FUGUL!!" Utbruddet kommer fra ett av barna, høyt og begeistret.

"Prøv å høre litt til, og kanskje litt lenger før dere sier noe nå." sier den voksne. Den voksne legger pekefingeren symbolsk foran munnen i et stille hysj og lukker øynene (gløtter på de igjen for å se at barna lukker øynene sine, noe de gjør.) Igjen kvitrer kjøttmeisen bort treet, og ei due tuter litt lenger inn i skogen mens en hakkespett hakker på toppen av en lyktestolpe. Igjen kjapt avbrutt av et par barn, "Nå hører jeg...." mer rekker de ikke å si i munnen på hverandre før flere andre barn sier "HYSJ, vi hører nå"

"... jammen hakke-spretten da??" sier ei jente litt betuttet "HYSJ!!" kommer det i kor fra flere barn og det blir stille.... lenge. Ja slik sitter vi, kanskje et helt minutt, og det er lenge til å være denne snakkesalige gjengen, før et av barna sier "Jeg hører huttetuen jeg, den UU-UU borti skogen her." (Tidligere på dagen lette vi nemlig etter huttetuer i skogen, vi fant mange tuer men ingen huttetuer...)

Fuglekassa snart på plass.
Alle lukker opp øynene, vi snakker litt om hvilke fugler som lager hvilken lyd av de vi høret, og vi kan også legge til en grønnfink til fuglelåtene våre. Den er lett å kjenne igjen der den har en litt knirkete lyd etter kvitringen sin.Og huttetuen ble mindre skummel når vi kunne slå fast at den var en due. Vi snakket litt om fugler, hvordan de ser ut med stjert og vinger og tynne bein med skarpe klør og hvorfor de synger så masse nå. Det er jo vår og de vil jo gjerne ha seg en kjæreste og bygge reir med. Også vil de ikke at andre fugler skal komme og ta den fine reirplassen de har funnet. Vi ti-ti-tuet som kjøttmeisen og var små blåmeiser som sa "ti-ti-ti" der vi løp videre gjennom skogen....

Vi har foresten også laget en reirplass i dag, og vi håper de slåss om å komme dit. Vi har nemlig hengt opp ei fuglekasse vi hadde med pleksiglass på baksiden. Vi har dekket til baksiden med granbar og håper at noen lager reir og at det etterhvert blir egg og fugleunger der. Da kan vi sniktitte og se hvordan de har det inni fuglekassa...

Huttetuer ja, de har vi gått på leting etter i dag. Vi har jo hørt historien om De ville Huttetuene som en gutt som heter Max besøkte. Kanskje de finnes?? Vi listet og lusket og tittet oss rundt i skogen... Oj det var det kanskje et huttetu spor?? Og hvem bor vel nedi hullet her i tua, om det ikke er en huttetue??

Ja du ser jo ikke hullet da, for det er dekket med barn.
Men det var ei stor hule der, ved roten av grana.

Og her ved "sjørøverskuta" var det til og med en liten tunell....
Vi kunne både se...

... og høre hverandre gjennom tunellen. "Hallo, hallo der borte!!"
Men ingen huttetuer der heller.
Etter noen timer i frisk luft og fri utfoldelse var det godt å sette seg rundt bålet i Grillhytta og kose seg med ei brødskive. Mens lukten av nystekte pannekaker fortalte at i dag skulle vi ha "dessert" etter lunsjen...

Tipp topp lunsj for unge oppdagere

Gode og mette kunne vi sette på oss vottene igjen og gjøre vårt til at vårvannet i sandkasse ble forflyttet rundt. Ja til og med tatt med hjem!! Det var mer enn ett barn som ble hentet i ettermiddag med brødposer i "blytunge" sko og utedress nr 2 på seg i ettermiddag. Det er vår og vi nyter lange dager ute!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar