torsdag 31. oktober 2013

Litteraturfestival - når Gruebarnehagene har felles lesestund - mange ganger

Det er morgen og ute duskregner det, men det brenner allerede på bålet i Grillhytte ved den røde barnehagen på Tjura. Den voksne har fyrt opp og en annen voksne har tent gresskarlykten på trappa - det er en trivelig måte å bli ønsket velkommen til barnehagen på. Grillhytta skal brukes til første stopp på dagens Litteraturfestivalprogram - høytlesning med ei dame som heter Gudbjørg.

Inne venter Seniorene spent på at den svarte bussen skal komme, for da kommer det flere skolestartere til barnehagen vår og Litteraturfestivalen kan starte for vår del. Maurene og Rompetrollene kler på seg og skal være ute til de skal inn igjen og spise lunsj - for det blir ikke plass til alle skolestarterne i Grillhytta, så da må en gruppe være inne og den andre være i grillhytta - for så å bytte på.

Omsider kommer bussen, vi lurte egentlig på hvor lang tid det liksom var til den kom, og ut myldrer det spente barn og voksne. Noen går inn i barnehagen og andre går i grillhytta. Inne lekes det, og de besøkende barna synes det er mye spennende i barnehagen vår, og vi synes det er spennende med besøk!

Fyr på bålet, vi er klare til å høre og Gudbjørg til å lese
I Grillhytta er Gudbjørg på plass og hun leser to bøker for oss. En om Langbein og tryllefisken og en annen en om Pingvinen Pongo - som er en frysepinn. Boka om Langbein handler om at selv om man av og til skulle ønske at man hadde det litt annerledes, var konge eller bonde eller noe slik. Men når alt kommer til alt, så er det beste å være fornøyd med seg selv og slik enn har det for det er ikke altid like stas å være noe annet enn det man er erfarer Lanbein - som har det aller best når han får være fisker etter å ha prøvd mye annet fint og flott. Den siste boka har flere av oss lest før -så da kunne vi hjelpe Gudbjørg å fortelle litt hva som skjedde med pingvinen som ikke liker snø og kulde - etter mye strev klarer han å reise ifra sydpolen og kommer til slutt fram til ei sydhavsøy der det er varmt og godt og vokser bananer på trærne.

Det er spennende å høre om Langbein
Endelig var det vår tur til å være med bussen - det å ake buss er liksom halve moroa det- og turen går nå til biblioteket. På bildet under kommer vi gående på rekke - to og to- klare for en ny lesestund.


Når du jobber på et bibliotek så må du gå på skole for å lære å jobbe med bøker, der lærer du iallefall å sette bøkene på riktig plass i hyllene for da finner vi de når vi leter etter dem. Også lærer du å låne bort bøker, ta imot de igjen når den som har lånt dem kommer tilbake og vil bytte den i en annen bok. Da du har gått på sånn bokskole så blir du bibliotekar. Og hun som er det på biblioteket vårt hun heter Trude.
Og hun hadde funnet en fin bok om en bjørn som hadde mistet hatten sin også gikk han til forskjellige dyr og spurte om de hadde sett hatten hans. Ingen hadde selvsagt sett den, men han fant den igjen - hos en hare som først sa at han ikke hadde tatt den, man den bare jugde - for den hadde tatt den...
Boka heter "Jeg vil ha tilbake hatten min".

Det er spennende med bjørnen som leter etter hatten sin.
 Etterpå fikk vi lov til å lese i hvilken bok vi ville, også skulle vi legge de på gulvet og bibliotekaren skulle sette de på plass i hylla, slik at vi kan finne de igjen en annen gang vi kommer.

Her leter vi etter Willy, det er spennende å se om vi finner han på
sånne "vrimle-bilder"
Ny tur med bussen og nå kom vi til Namnå og barnehagen der. Der spiste vi lunsj i gymsalen - der som flere av oss bruker å være på barnetrim. Etter mat fikk vi "trimmet" oss litt, for noe som er utrolig moro når det er sånn storet stort rom uten møbler det er å løpe! Da kan vi løpe fort fort, enda vi er inne! Moro.
Vi rakk en liten runde med "min kopp et lastet med" - vår egen variant av "mitt skip er lastet med" før det bel enda en lesestund. Denne gangen fikk vi høre om Oskar som liker å male, og som maler både dører og stolen han står på for å rekke opp mens pappaen hans sover.


Fulle av inntrykk og mange gode historier var det godt å sette seg på bussen og reise tilbake til barnehagen. Der ventet Smoothi og knekkebrød til æftasmat før det ble en aldri så liten historie om Albert Åberg før lek og henting.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar