tirsdag 22. oktober 2013

Den er helt hæmlaga!

I dag har det luktet innmari godt inne i den røde barnehagen på Tjura - ja lukten har til og med sivet ut gjennom dører og luftelukter og laget en aldri så liten "ring" av deilig matlukt rundt barnehagen. For vi har måttet lufte litt av og til - for når man lager masse mat og er mange sammen - ja da blir det litt varmt!

Men det er en herlig varme, den gir oss følelsen av fellesskap, gode venner og hæmlaga mat. For i dag har vi nemlig hatt besøk av ei trivelig dame i fra Geitmyra matkultursenter for barn. Hun hadde med seg masse spennende matvarer og sammen skulle vi få lage varm lunsj. Seniorene og Rompetrollene skulle nemlig på matkurs! Det var ganske så kult, og tenk "jeg fikk til og med lov til å låne en egen kniv!!!" - 5 åringen stråler mot pappa som kommer å henter på ettermiddagen. Han var så stolt over egne bragder og bidrag til fellesskapet tidligere på dagen.

"Tenk, jeg fikk låne en kniv og bruke den
- en sånn "voksnekniv"!"
Og det ble kuttet i biter og i strimler - ispedd litt deling av kunnskap om hvor de forskjellige matvarene kommer fra, og vi har god kunnskap om både korn, melk, kjøtt og poteter.Alle disse grønnsakene vi kuttet opp skulle bli til en grønnsaksuppe - men ingen god suppe uten litt krydder. Og hva er mer naturlig enn å både lukte og å smake litt på krydderet, slik at man vet hva man putter oppi maten... "Og det er ikke farlig selv om pepperet brenner litt på tunga når du smaker på det!" 5 åringen titter den voksne dypt inn i øynene med en alvorlig mine (han har jo tross alt vært på matkurs og er "utlært" - iallefall akkurat nå) "Det betyr bare at pepper er litt sterkt det" avslutter han.


Stangselleri gir god smak på suppa

Ser det ikke godt ut?? Dette skal bli en nydelig grønnsaksuppe

Ikke noe å si på konsentrasjonen.
Et godt måltid avsluttes med fruktdessert
- som vi er med å lager her

Vi bakte også vårt eget knekkebrød.

Unge kokker er med på hele prosessen, også når det skal kokes.
Da er det fint å kunne ha en voksen ved siden av seg.
Oppi suppa skulle vi ha pasta - den skulle også være hæmlaga, og gjett hvem som laget den... Jepp, det gjorde vi - og det er så lett. Det er bare å ta hvetemel og egg også knar vi det sammen til en deig, også lager vi sånne små små tupper av det.

Melet må knas sammen med egget


Litt voksenhjelp er fint å få

Da blir det sånn deig som er litt seig

Også lager vi sånne små biter
som vi har oppi gryta med suppe
En innholdsrik formiddag har det vært og det ble ingen bilder av det ferdige produktet, for da var vi så opptatte av å spise den gode maten - man blir så sulten av å lage mat og kjenne den gode lukta. Og jammen ble det ikke igjen suppe slik at vi kunne kose oss med varm suppe etter noen timer i sandkassa i regnværet - og vann er gøy så litt blaute vart vi jo...

En av de voksne som ikke var med på kurset spiser suppe og uttrykker at hun synes den er veldig god, da kommer det kjapt fra en stolt 4 åring "Det er ikke så rart kanskje, for det er vi som har laget den, og den er helt hæmlaga!"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar