mandag 31. mars 2014

Lysstolper i Afrika

Vi har hatt sommerfugler i magen vår, Rompetrollene og Seniorene. For vi har gledet oss til minibussen skulle komme å hente oss i dag. For mandagsturen i dag gikk til Finnskogen og der skulle vi få se på en ekte skogsmaskin. Du vet en sånn stor maskin med klo på og sånn sag også bare durer den litt der og sager litt her og vips så er treet blitt til mange små tømmerstokker uten kvister på... Nesten helt av seg selv.

Vi kjøre av sted, Finnskogen - er det langt dit kanskje?? Ikke så langt at vi trenger å se film i bussen i dag. Vi følger med lags veien, vi har hørt at det skal være mange dyr på Finnskogen, elg og bjørn og rådyr og sånn. Det har mamma`n til en av seniorene sett, mange dyr for hun har kjørt der på morgenen når hun er på jobb og da var det mange mange dyr å se.

Vi ser ingen dyr, men vi ser mange tømmerstokker som er stablet oppå hverandre. Vi ser også en blå tømmerbil som legger tømmerstokker oppå hengeren sin. Den har en slik klo i krana si som den kan løfte tømmerstokkene opp med. Vi kjører forbi Skasen, og der er det is på vannet, men plutselig ser vi at isen er borte midt på sjøen og like ved siden av er det is igjen. Det var litt rart, at det er en stripe uten is midt på sjøen, som gikk fra den ene siden til den andre. Snart senker bussen farten og vi kjører innover en grusvei. Vi blir litt stillle og titter ut av vinduene, hvor er skogemaskinen??

Her ser vi skogesmaskinspor og vi kan høre det durer oppe i skogen
"Jeg har aldri sett en ordentlig skogsmaskin før jeg" hvisker den ene rompetrollgutten inn i øret på den voksne. Stemningen er magisk, for vi har kommet fram til skogen og der, på veien og innover i skogen kan vi se spor etter en stor maskin med digre hjul, og ved siden av sporene innover i skogen ser vi tømmerstokker ligge litt sånn på kryss og tvers, men allikevel litt sånn på rekke.

Vi følger sporene innover i skogen, det durer mer og mer og snart kan
vi se noe rødt mellom trærne
Vi går også på rekke, for vi kan høre det durer oppe i skogen, men vi ser ingen ting som lager durelyden. Så her må vi gå innover i skogen. Vi går på rekke etter pappaen til Benjamin. Det er han som har invitert oss på tur ut i skogen. Det er også han som eier skogen, og han tenkte at det kanskje var moro for oss å komme å se på skogsmaskinen. Tenk hvor rett han hadde - vi ville veldig gjerne det!

Plutselig, litt inne i skogen får vi se den, den røde skogsmaskinen. Nå høre vi den mye bedre også, den durer, brummer og sager. Tar tak i trær, sager de ned, ruller treet fram og tilbake i kloa si og kvistene faller av. Den sager treet i tømmerstokker, sånn akkurat passe lange. Noen trær blir til tre stokker, andre til to eller fire.Mannen som kjører skogsmaskinen stopper maskinen og kommer ut, hilser på oss og ser ut til å være veldig fornøyd for å få besøk langt der inne i skogen. Han spør om det er noen som vil være med å ake i maskinen, og så klart vil vi det! Veldig gjerne. Og vi er raske til å lage rekke -vi må vente på tur, for inni maskinen er det bare plass til to stykker og han mannen.

Mannen stopper skogsmaskinen og vi får komme bort å se
 Snart følger vi sakte men sikkert etter maskinen innover i skogen vi som ikke sitter inni, vi får alle være med etter tur. Alle får være inni maskinen og se hvordan den kutter ned trærne, kvister og sager.... Å hvor lykkelig går det an å bli, når man er 5 og 6 år og får være med å kjøre skogsmaskin...!!!

Det er spennende å stå å se på, og vi venter spent på tur...Snart har alle fått være med å kjøre og å sage ned store trær. Noen skal bli til planker slik at vi kan bygge hus og noen, de superlange trærne med tall skrevet på barken - tenk de skal bli til lysstolper i Afrika.
"Jammen" utbryter en av Rompetrollene, "Jammen, det finnes jo ikke lys i Afrika!!! Hva skal de med lysstolper da?" De voksne smiler og svarer  "Om de ikke har lys i Afrika så er det sikkert fordi de ikke har noen lysstolper å henge lystråden på. Men nå får de iallefall stolper."

Tenk at et tre på Finnskogen kan bli til en lysstolpe i Afrika - og det treet har vi sett på at de har hogd ned!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar