onsdag 12. mars 2014

Uglekasse - til ei and

Sola skinte fra en skyfri blå himmel på Tjura. Klokka hadde ikke passert 09.00 men utenfor barnehagen i sandkassa myldret det av glade Rompetroll. De hadde utelivdag og de hadde selv bestemt hva de skulle gjøre denne onsdagen - etter et godt demokratisk møte inne i garderoben. Og som en av guttene sa da avstemningen over dagens alternativ var over (han hadde stemt på forslaget som fikk minst stemmer) "Jeg vil egentlig alt sammen jeg, bare vi er ute!"

Barna hadde valgt å være i barnehagen i dag, men ikke bare for å leke. De skulle også sage og snekre - de skulle snekre en stor fuglekasse- så stor at den lignet på en uglekasse - men den voksne angret litt på at hun hadde sagt ugel, for planen var å henge den opp i buskene på utsiden av gjerdet. Sånn i nærheten av åa, slik at vi kanskje kunne få ei and til å flytte inn. Men nå var barna veldig opptatt av at de skulle snekre ei uglekasse.... Ja ja, en fuglebolig blir det nok.

Barna ventet tålmodig på at den andre voksne skulle komme ut, for da hadde hun som kom ut først sagt at da skulle de skulle gå og finne alle snekkersakene. Og omsider kom hun ut, hun som hadde vært på kjøkkenet og laget pannekakerøre - for det skulle være pannekaker til lunsj i grillhytta i dag. "Nå skal vi snekre!" ropte han som først fikk se henne komme gående nedover mot sandkassa.

Hammer, spiker, målbånd, sag, skruer og DRILLEN ble funnet fram. Planker trengte vi også, selvsagt - vi skulle jo snekre... Vi tegnet opp en liten tegning av en fuglekasse på den ene planken og snakket om målbåndet. Hvor høy skulle ugelkassa bli? Og hvor mange vegger har et sånt fuglehus? Vi fant ut at vi skulle lage det 40 cm høyt og for å kunne finne ut hvor høyt det var måtte vi finne både 4 og 0, selvsagt sammen, på målbåndet. Det klarte vi fint!


Vi målte opp på planken, laget en strek og skulle begynne å sage og da måtte vi samarbeide alle sammen. For det går ikke så greit å sage og holde planken stille samtidig.

Alle hjalp til og etterhvert fikk vi fire nesten like store plankebiter. Da var alle veggene klare! Vi fikk en fin rest på den ene planken som vi kunne bruke til tak. Da ble det litt tak over der som vi skal få borret hull til inngangen.Bunnen på kassa målte vi og saget etter at vi hadde spikret sammen alle veggene.... Eller vi spikret litt også brukte vi drillen og skrudde inn skruer - DET er moro det! Det durer og skruene går fort fort inn i plankene.


Og snart var kassa ferdig. Vi satte den på trappa for vi må spørre om det er noen mammaer eller pappaer som har et stort borr å låne oss...

Resten av dagen ble brukt til lek i sandkassa, kun avbrutt av pannekakespising i Grillhytta og æftasmat i æftassol på benkene foran barnehagen vår!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar