torsdag 10. mai 2012

Vi hører det klokker og bruser

Like ved barnehagen er vi så heldige å ha ei fin lita elv rennende forbi- Tjuraåa heter den.
Den følger vi med på året rundt og den er så nærme huset at vi kan høre den bruse og klokke helt inn når luftelukene på vinduene står åpne. Og vi ser den fra vinduene på begge avdelinger og fra kjøkkenet.
Den er det spennende å følge med på, og av og til kan vi se mink nede ved vannkanten også, men det er lenge siden sist. Om vinteren blir den dekket av is, og klokkingen blir helt borte, for den er gjemt under isen. Om våren "vokser" isen, før den smelter og åa blir stor, det er det de voksne som sier - det som skjer er jo at det blir mye vann der. Da klokker ikke åa, da bruser den og lager masse "bråk".

Men nå i dag klokket den avgårde, og tre seniorgutter gikk på tur for å utforske dyrelivet i vannet i åa. Dvs, vi utforsket en liten bekk som kommer ifra åa. Der er det ikke så dypt, og bekken rant stille forbi oss, helt til den kom i litt nedoverbakke. Da ble det en liten foss i bekken også, og det var spennende, for der bruste vannet nesten som i åa syntes vi.

Ut på tur, vi var klare for en vannekspedisjon
Vel fremme ved den lille bekken fanget vi dyr i håven vår og hadde dem oppi  et lite 
akvarie med vann. Der kunne vi studere dem. Vi fant vannløpere som kunne gå oppå vannet, vårfluelarver, døgnfluelarver og en liten rød fåbørstemark som virvlet fort fort rundt i vannet. 

Vi brukte håven til å fange dyr med, 

Her studerer jeg en vårfluelarve.
Det er liksom et pinnedyr det som lever i vann.
Larven bygger seg et hus av et strå eller den limer sammen små
pinner og bark til et hus den kan ha kroppen sin inni.
Også stikker bare frambeina og hodet fram.
 Så etter litt lek og læring fant vi noen pinner og latet som om vi var på fisketur. Etterhvert ble fiskestengene våre til sånne pinner som fanger inn båter. Og vi kastet både barkebåter og pinnebåter i vannet på den ene siden av brua og fisket de opp igjen når de dukket opp på den andre siden.

Etter insektsjakten lekte vi med pinner og sendte båter under brua,
det var veldig moro!
En herlig vanntur som vi gjerne vil gjenta om ikke så lenge. Forresten så kjente vi på vannet da vi lå på magen på brua, på bildet over, og det var iskaldt og fristet hverken til bading eller å få oppi vannstøvlene...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar