onsdag 30. mai 2012

Pinner i åa...

... også sånne som hopper i vannet, sånne med lange bein. "Sånne" sier en av jentene å peker ivrig ned på vannet som renner rolig i bekken som kommer ifra Tjuraåa. Hun peker på vannløperne som løper bortover vannflaten. De ble nok litt skremt av lyden av trampende føtter og skravlende barn.

Vannløpere i bekken
Vi fulgte Kulturstien langs Tjuraåa et stykken nedover, forbi gamle mølleruiner, viltre stryk og rolige svinger.
Vi stoppet og lette etter edderkopper, så etter ender i åa og hentet opp vann i et lite akvarie som vi undersøkte. Og der i grumset kunne vi se at det var noe som beveget på seg. Det var en mygglarve og en døgnfluelarve.

Er det noen der?? Det hjelper å bruke de store
forstørrelsearkene, da blir jo alt kjempestor.

Vårfluelarva som vi fant i vannet i Tjuraåa.
På enga ved siden av summer det ei diger humle fra løvetann, til løvetann. Den lar seg fange og det kiler i øret når vi holder boksen med humla i mot øret. Den har gule pollenklumper på beina og brummer avgårde høyt opp i lufta når vi slipper den ut igjen.

Hva er det her for noe mon tro??

"Oj, kom å se! Fort! Hva er det dyret der??" Et bevinget dyr som ser ut som en kjempemygg flyr over enga. Det vimser litt hit og dit når det flyr . Det er et stankelbein kan de voksne fortelle.
En av de voksne finner ei lita bille som de har i en boks, den er litt rar og går fram og tilbake i boksen. Den er det ingen som vet hva er, men vi har med ei bok i sekken om småkryp. Boka kommer fram og vi titter litt i den, men vi kan  ikke finne bilde av den der - men den lignet veldig på et skrukketroll- "tenk å hete skrukketroll da, det var et rart troll." utbryter en av guttene leende.

Den korte pinnen flyter fortere enn den lange...

Vi tusler videre, stopper ved ei bru og kaster noen pinner uti vannet etter, lar de konkurere om å komme først på den andre siden av brua. Det er spennende å følge med pinnene. Hvor langt kommer de egentlig?
Nedover fossen bar det iallefall....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar