fredag 21. oktober 2011

Sånn som i gamle dager.

Seniorene har ulike temaer på sine utelivsdager og akkurat nå er det Tjura nå og før som vi lærer om. I dag har vi vært å sett på det gamle sentrumet i bygda vår, for det er det Tjura var før det kom jernbane til bygda. Togskinner går helst i rett strek, derfor svingte de ikke oppom Tjura.

Men før vi gikk ut i dag laget vi vårt bidrag til eventyrboka vår, og vi hadde elg som tema. Og fantasien, den er knakanse god. Det boblet av gode og litt småville ideer til hendelser i eventyret.. gled deg, du som skal få lese eventyrboka vår :-)

Vel ute var det på med refleksvester og vi gikk pent på siden to og to nedover mot Tjuratorget.


Der nede fikk vi høre at det hadde vært to butikker og et bakeri før, i gamledager. I de butikkene solgte dem alt mulig (mat, garn, skruer,såpe, stoff til å sy klær av...) også hadde de ikke strøm. Nå har vi strøm og fortsatt en butikk på Tjura. Vi har en glassbutikk, og hun som eier den snakket med oss og sa at vi kunne få komme på besøk når vi ville. For de har et glassblåseri der også, der de lager glass. Det vil vi veldig gjerne, og legger planen om en tur dit snart.
Seniorene utforsker nye veier.
Spikerbua til høyre i bilde, der kunne men kjøpe spiker før

Vi gikk forbi et hus der de hadde spiker før, for de laget spiker på Tjura i gamle dager. Det var det en som het smeden som gjorde. Han varmet opp gjern i et bål og banket fram spiker med hammeren sin. Også bodde de mange familier i samme huset, og de var mange barn i hver familie... Litt lenger ned mot åa kunne vi se steiner etter et digert hus, det har vært mølle før i tiden. Dit kjørte dem kornet med hest og kjerre for å lage mel av det. Slik at bakeren kunne bake brød og kaker.
Kanskje mølleren bodde i dette huset her?? Vi dokumentere iallefall, til nærmiljøheftet som vi skal lage.


Her er det en senior som tar bilde av det gamle skjeve huset
Leken gikk lett på et et sted fylt med historie og minner fra gamle dager, og hva vi lekte?? Om gamledager selvfølgelig, vi var innom mølla for å male korn og var i butikken med alt mulig og kjøpte det vi trengte.....Også laget vi ukens bokstav som er A

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar