onsdag 16. mars 2011

Jakten på harebæsjen

Vi er nok litt underernært på uteliv og skogsturer både liten og stor. I dag, da vi voksne avbrøt akingen fra haugen og sa at NÅ skal noen av seniorene ut på tur i skogen, spurtet alle på gruppe 2 opp til porten og stilte seg to og to. Og spørsmålene "haglet" mot oss. Hvor skal vi?, hva skal vi gjøre?, skal vi gå på ski?, hva har du i sekken? Oj oj, forventingene og turgleden lyste ut av øynene på ungene. Herlig!

Vi skulle til Sagerudskogen, og vi skulle gå på beina. Det vil altså si at vi skulle småløpe og hoppe hit og dit bare vi passerer brua over Tjuraåa. Men vel opp den aller første bite, bite lille hellinga mot postkassa kom det kjekt fra eieren av hånda i min venster hånd: "Du, jeg er glad vi ikke skal gå så langt jeg, for jeg kjenner at jeg er litt trøtt i beina mine allerede jeg" Men trøtte føtter var glemt når vi kom forbi den tidligere nevnte brua.

I Sagerud skogen ble vi møtt av dette synet:


Det var spor i snøen overalt! På kryss og tvers og hit og dit. Vi så fort at det ikke var elg eller rådyr, siden disse sporene var oppå snøen. Tidligere i vinter har vi nemlig lært at de detter nedi snøen med de tynne beina sine, noe som gjør det skikkelig tungt å gå. Vi vet, fordi vi har prøvd å gå i løssnøen. Litt inn i skogen fant vi et nytt bevis fra dyret med alle fotavtrykkene, og NÅ var vi sikre. Vi vet at det er haren som lager sånne runde bæsjekuler.

Harebæsj

Det er spennende å kunne plukke det opp og se litt nærmere på den.
Lurer på hva denne haren har spist?


Og da var jakten i gang. Ungene ble veldig opptatt av å finne flere spor og mer bæsj. De krabbet og krøp, løp og ålte. Stadig vekk hørte vi lykkelige rop fra ungene, de ville dele sine oppdagelser med de andre: "Her er det flere spor" eller "Se så mye bæsj det er her da!"

Spennende å kunne utforske og oppdage
Når jakten var over  ble det mer påfyll av naturkunskap når vi lekte forskjellige dyr som bor i skogen her og beveget oss slik som de gjør. Noen med tunge trege skritt, andre med lette sprett. En liten dyredans ble det.

Det er viktig å dele sin kunnskap og alle seniorene på denne gruppa viste på spørsmål fra de voksne om hva slags tre som er hvilket at:

Gran er gran med korte nåler 


Og furu er furu med lange nåler som sitter sammen


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar