fredag 10. oktober 2014

Hvetemel og eltekrok

Det er så mye å undre seg over..... og av og til er det godt å ha god tid til å undre seg.
Forleden dag bakte vi pizza i barnehagen vår, og da skulle en av firåringene være med å lage pizzadeigen.
Vi fant fram kjøkkenmaskinen og den voksne fant fram både eltekrok og slikepott som skulle oppi bollen på maskinen. Så var der å tømme oppi hvetemel, og når man er 4 år kaller men det veldig bra. Sammen fikk vi klippet hull på tørrgjær pakka og da kom første spørsmål. "Hvorfor skal vi ha i sånn gjær?"  Den voksne forklarer om gjær og heving og sammenligner brød og knekkebrød....
Vi har oppi vann, som er lunket - det kan vi kjenne når vi putter fingeren oppi vannet før vi tømmer det opp i bakebollen... Neste spørsmål "hvorfor er ikke vannet kaldt?" Og den voksne forklarer at gjæren liker aller best lunket vann, da kan den gjøre at pizzadeigen blir tjukkere og litt luftig og ikke flat og hard som knekkebrød.

Når alt er oppi bollen starter vi maskinen og det er spennende å se hvordan mel, gjær og salt blir blandet seg med olje og vann.... Rundt og rundt snurrer bollen og etterhvert ble det til en klissete deig, så klissete at den voksne sa at vi måtte ha i litt mer hvetemel. Og da var det så rart, for når deigen gikk rundt og rundt i bollen så var det akkurat som om deigen spiste opp melet, det bare forsvant.... Firåringene titter oppi bollen med stor nysgjerrighet, ser opp på den voksne og spør "hvor blir det av melet da?" Og igjen forklarer den voksne, at eltekroken gjør at melet blir snurret inn i deigen...firåringene ser opp på den voksne med undrende øyne og sier spørrende "en krok??"....

Når deigen er ferdig og tømt ut av bollen ser firåringene og den voksne nærmere på eltekroken, den ser mer ut som en S enn en krok - for i firåringene liv er krok det samme som fiskekrok, og det så absolutt ikke ut som en fiskekrok, det som snurret deigen sammen med melet oppe i bakebollen.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar