tirsdag 17. juni 2014

Kongler blir til mattelek

Under et digert furutre på Tjura vrimler vi rundt - Rompetrollene- vi løper ivrig rundt, bøyer oss ned og plukker opp den ene konglen etter den andre. Vi har allerede funnet ut at det er furukongler, disse konglene som ligger på bakken. For treet de ligger under er ei furu, det ser vi når vi bøyer hodet laaaangt bakover- det er et stort tre skjønner du- og titter opp på nålene. Nede fra bakken kan vi faktisk se at de er lange, gær lange!

Men vi har ikke tid til å stå der og titte opp på barnålene, for den voksne har gitt oss en oppgave. Vi skal nemlig fine ut hvor mange konglen som ligger her på bakken, for vi skal ha de med oss tilbake til barnehagen. Vi kan bruke de til å lage glør på bålet i grillhytta. Konglen er jo nesten som ved, for de kommer jo fra treet - du vet det?


Men vi har lyst til å vite hvor mange det er før vi putter dem i posen vi har med. Den voksne sier at det er lurt å lage små hauger med 10 og 10 kongler. Da kan vi telle haugene etterpå også kan vi finne ut hvor mange det er. Vi kunne selvsagt telt en og en også, men nå lager vi altså slike hauger.Og da må vi samarbeide litt, for om en av oss har fem kongler, så er det jo fint at  om noen av de andre kan finne fem kongler til, for da blir det ti. Og er det sju i en haug så må vi finne tre til.... Slik fortsatte vi til det ikke var noen kongler igjen, nesten iallefall.


Så fant vi to forskjellige kongler, en som er litt sånn ødelagt, nesten litt bustete, og en som er helt fin. Den ene har hakkespetten hakket på, den andre har bare falt ned av seg selv og er like fin...


Nå syntes vi at vi hadde funnet kongler nok til mange mange hauger og vi prøver å telle dem, en fikk 15 hauger og en annen fikk 30. Men begge hadde nok telt litt feil for når vi telte haugene og passet på at hver haug ble telt og bare EN gang, så fant vi ut at det var 20 hauger. Den voksne sa noe rart om å gange med ti og da ble det 200 kongler


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar